top of page

Shiatsu, sisäiset harjoitukset ja taolainen perinne 

TeemuQi

Pieni taivaallinen kierto -kurssi maaliskuussa
Aika: maaliskuu 2023, klo 15-18 sunnuntaisin 12.3., 19.3. ja 26.3. Paikka: TeemuQi-työhuone, Susitie 21, Länsi-Herttoniemi Kesto: 9 h (3 x 3 h) Hinta: 70€ Ohjaa: Teemu Suuntamaa


Ilmoittautumiset to 9.3. mennessä: teemu.suuntamaa@gmail.com tai tekstiviestillä 0405145972

Kurssi toteutuu kun osallistujia on 5-7.


Lämpimästi tervetuloa!

Yleiskuvaus:

Tällä pienkurssilla keskitytään pienen taivaallisen kierron (xiao zhoutian) avaamisen periaatteisiin, opetteluun ja harjoitteluun. Pieni taivaallinen kierto, tai mikrokosminen kierto, on paitsi qigongin myös taolaisen sisäisen alkemian piiriin kuuluva menetelmä, johon kuuluu sisäisen energian eli qin kierrättäminen kahden keskeisen energiakanavan kautta yhtenäisenä kiertona. Qigong-kontekstissa pieni taivaallinen kierto merkitsee kierron avaamista elinenergiaa hyödyntämällä, qin aistimukseen keskittyen. Sisäisen alkemian puitteissa tätä nimitettäisiin ”hedelmällisyys- ja hallitsijakanavan avaamiseksi” (tong rendu), ja siinä termillä pieni taivaallinen kierto on eri merkitys, tai se operoi toisella tasolla. Kurssin yhteydessä kierrosta puhutaan ensin mainitulla tavalla kanavien avaamisena, ajatuksena selkäpuolen kanavan ja vatsapuolen kanavan alustava avaaminen kulkureittinä. Jo tällä uskotaan olevan huomattavia terveysvaikutuksia.

Kurssilla luodaan perustaa prosessin aloittamiselle ja sen jatkamiselle. Kokemuksia voi saada nopeastikin, mutta kierron avaaminen ja kokemuksen vakautuminen saattaa kestää vuosia. Asiaan kannattaa ottaa avoin, tutkiva ja prosessiluonteinen lähestymistapa. Jatkuvan harjoittelun tarkoituksena on pitää kanavat auki ja harjoittelun myöhemmissä vaiheissa siihen voidaan johtaa muita qin laatuja, kuten seksuaalienergiaa (jing qi). Kurssilla tehdään reippaasti lämmittelyharjoituksia ja kierron avaamista edistäviä harjoituksia. Kiertoharjoittelua tarkastellaan seisten liikkeen kautta ja myös istuen, staattisemmin. Aikaa on varattu riittävästi niin, että on mahdollisuuksia myös teenjuontiin ja keskusteluun. Erityistä aiempaa kokemusta ei edellytetä, mutta ei siitä ole haittaakaan. Koetan esittää asiat selkeästi ja opetus on käytäntökeskeistä.

Taustaa:

Qigongin ja sisäisen alkemian piiriin kuuluvana menetelmänä kierron tärkeimmän tehtävän sanotaan olevan essenssin (jing) säilyttäminen ja sen muuntaminen qiksi. Essenssi viittaa kehon ravitsevaan energiaan, nesteisiin ja seksuaalivoimaan. Qi viittaa dynaamiseen ja muuntavaan energiaan, hengitykseen konkreettisella ja hienojakoisella tasolla. Seksiharjoitusten puitteissa tämä prosessi tunnetaan nimellä ”essenssin ohjaaminen ravitsemaan aivoja” (huanjing bunao). Sisäisen alkemian puitteissa samalla ilmaisulla on jälleen toinen, mutta jossain määrin vastaava merkitys, ja se liitetään sisäisen alkemian ensimmäiseen tasoon. Suhteessa tähän qigong-harjoitukset operoivat yleisesti vastaten sisäisen alkemian valmistelevaa, perustan laskemisen, tasoa. Hedelmällisyys- ja hallitsijakanava lukeutuvat kahdeksaan ihmeelliseen kanavaan, joiden ajatellaan muodostavan ihmisen syvemmän energiarakenteen. Nämä kaksi myös ravitsevat kaikkia kahtatoista elinkanavaa. Pieni taivaallinen kierto on energian kultivoinnin keskeisin väylä.

Kuvaus per opetuskerta

  1. Mitä on ymmärrettävä. Kanavat, keskeiset pisteet, anatomiset ja energeettiset perusteet. Kolme estettä (sanguan). Lämmittelyharjoitukset. Kierron avaamista valmistelevia ja edistäviä harjoituksia. Seisomisen ja istumisen periaatteita. Mielen rauhoittaminen. Kolmen tulen herättäminen: tulisijan lämmitys. Kierron harjoittelua.

  2. Lämmittelyharjoituksia. Kierron avaamista valmistelevia ja edistäviä harjoituksia. Kierron harjoittelua eri menetelmiä hyödyntäen seisten ja istuen.

  3. Lämmittelyharjoituksia. Kierron harjoittelua erilaisia menetelmiä hyödyntäen. Harjoittelun esteitä ja haasteita. Harjoittelurutiinin luomisesta. Kertausta. Kysymyksiä. Keskustelua.


Käytännön seikkoja:


Harjoitustila on pieni, osallistujien on hyvä valmistautua siihen, että henkilökohtaista tilaa ei ole metrikaupalla. Vältetään voimakkaita hajusteita tai hajuja. Harjoittelussa istumme lähtökohtaisesti selkä rennosti suorana tuolilla. Jos haluat, voit tuoda oman tutun istuintyynysi. Ota mukaan rennot vaatteet, villasukat ja mahdollisesti muistiinpanovälineet.


Teemu Suuntamaa on uskontotieteilijä, shiatsuhieroja, suomentaja, ja parrastaan harmaantuva taolaisperäisten menetelmien lepsu harjoittaja parinkymmenen vuoden kokemuksella.

Comments


bottom of page