Rentoutta, läsnäoloa ja elinvoimaa

Shiatsu

Shiatsu (指圧, しあつ "sormipainanta") on Japanissa kehitetty kehotyöskentely- tai terapiamuoto, jossa yhdistyvät perinteisen japanilaisen hieronnan eli anman, akupainannan, venyttelyn ja länsimaisen hieronnan tekniikat.

Shiatsussa painellaan ja käsitellään akupisteitä, meridiaanilinjoja ja muita kehon alueita tavoitteena fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen, vaivojen helpottaminen tai sairauksien hoitaminen. Shiatsussa pyritään hoitamaan ihmistä biopsykofyysisenä kokonaisuutena pelkän oireen hoidon sijaan. Sitä on nimitetty myös neulattomaksi akupunktioksi.

 

SHIATSU HOITOMUOTONA

Shiatsulla on  maine stressin lievittäjänä ja pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamisessa. Sen uskotaan edistävän nestekiertoa ja vahvistavan immuunijärjestelmää. Shiatsua voidaan käyttää helpottamaan lihassärkyä tai jännitystä, erityisesti niska- ja selkäkipuja. Sillä on melko ilmeinen rauhoittava ja rentouttava vaikutus ja se saattaa näin helpottaa univaikeuksissa. Laajemmassa mielessä shiatsun uskotaan vahvistavan kehon elinvoimaisuutta ja tunnetason hyvinvointia. 

 

Shiatsua on käytetty hoitamaan myös mm. ripulia, ummetusta ja muita ruoansulatusjärjestelmän häiriöitä, kuukautiskierron ja vaihdevuosien ongelmia, kroonista kipua, migreeniä, ahdistusta ja masennusta. Shiatsuhoidon teho riippuu kuitenkin luonnollisesti paljon hoitajan kokemuksesta, herkkyydestä ja taidosta.

Shiatsu ja muut japanilaisen akupainannan muodot perustuvat kin (kiinan qi) käsitteelle, joka on japanilainen nimitys koko maailmankaikkeuden läpäisevälle energialle. Qin ajatellaan virtaavan läpi kehon meridiaaneiksi nimitettyjä energiakanavia pitkin. Aasialaisissa perinteisissä lääkintäjärjestelmissä sairauksien uskotaan usein johtuvan häiriöistä tämän energian virtauksessa kehon läpi. Häiriöt voivat johtua mm. tunnetason tekijöistä, sääoloista, stressistä, kehon epäpuhtauksista ja fyysisestä traumasta.

 

Shiatsun diagnostisen ajattelun taustalla ovat kiinalainen yin–yang -ajattelu sekä viiden vaiheen (wuxing) järjestelmä. Hoidossa pyritään edistämään ja tasapainottamaan qin virtausta energiakanavissa: avaamaan tukoksia ja vahvistamaan heikkoja alueita. Shiatsussa keskitytään ensisijaisesti kokonaisten energiakanavien tai niiden tärkeimpien osien paineluun, toissijaisesti voidaan keskittyä akupunktion tavoin myös yksittäisiin pisteisiin.

Shiatsun suuntauksia on useita ja niillä on erilaisia teoreettisia ja käytännöllisiä lähestymistapoja. Samoin jokainen hoitaja tekee shiatsua omalla tavallaan.  Harjoittamani tyylisuunnan eli vitaalishiatsun pohjana on makrobioottinen shiatsu. Vitaalishiatsu on saanut vaikutteita lihashieronnasta, osteopatiasta, jäsenkorjauksesta, chi nei tsang - sisäelinhieronnasta ja lymfaterapiasta. Sen on kehittänyt Jukka-Pekka Lilja, yksi Suomen shiatsupioneereista.

 

Shiatsuhoito tehdään futon-patjalla mieluiten luonnonkuituisen vaatetuksen läpi. Hoidossa käytetään usein peukaloita, mutta myös sormenpäitä, kämmeniä, rystysiä, kyynärpäitä, polvia ja jopa jalkateriä. Käsittelytekniiikoita ovat mm. painallus, puristaminen, sively, ravistaminen, taputtelu, pitely ja venyttely. Etenkin pidempään hoitokertaan on asiakkaan toiveen mukaan mahdollista sisällyttää itsehoito-ohjausta eli venytyksiä, itsehierontaa ja energiaharjoituksia.

 

HOITOHINNASTO

TUTUSTUMISKERTA JA OPISKELIJAT:

90 min —— 50 euroa

 

HOITOKERTA:

60 min —— 50 euroa

90 min —— 70 euroa

 

LAHJAKORTTI:

65 euroa (90 min)

VIIDEN HOITOKERRAN SARJA:

60 min —— 210 euroa

90 min —— 300 euroa

SOVI HOITOAIKA ERIKSEEN. AIKATAULUNI ON MELKO JOUSTAVA.

 

OSOITE: HIIHTOMÄENTIE 32 A 2

HOITO-OHJEISTUSTA

 

Shiatsuhoito tehdään mielellään luonnonkuituisen vaatteen päältä. Ota mukaan rennot ja pitkähihaiset vaatteet. Rentoutumisen myötä tulee toisinaan vilu, joten kannattaa varata mukaan myös villasukat.

 

Hoitovaikutus jatkuu hoidon jälkeenkin, joten kannattaa varata riittävästi rauhallista palautumisaikaa. Hoidon jälkeisessä tilassa on syytä välttää kovin aktiivista ja energiaa kuluttuvaa toimintaa, kuten rasittavaa liikuntaa.

 

Toisinaan hoitoa seuraa virkistymisen sijaan hetkellinen väsymys. Tämä saattaa olla merkki pintaan tulevasta uupumuksesta. Tällöin on hyvä mennä kerrankin ajoissa nukkumaan. 

 

VOIT LÄHETTÄÄ VIESTIN TÄSTÄ: