KUUSI ELINÄÄNNETTÄ -rauhoita mieltäsi ja tasapainota tunteitasi
Kesto: 3 x 3 h Aika: helmikuu 2023, su 12.2. klo 15-18, su 19.2. klo 15-18, su 26.2. klo 15-18 Paikka: TeemuQi työhuone, Susitie 21, Länsi-Herttoniemi Hinta: 70€ Osallistujamäärä: 5-7 henkeä Ohjaa: Teemu Suuntamaa
Ilmoittautumiset viimeistään 9.2.2023: teemu.suuntamaa(at)gmail.com tai tekstiviestillä 0405145972
Huom. Vain ajoissa maksettua kurssia pidetään ilmoittautumisena. Kurssi toteutuu kun osallistujia on vähintään viisi. Tila kestää enintään seitsemän osallistujaa.
Tyytyväisyystakuu: voit pyytää rahat takaisin jos kurssin päätyttyä harmittaa.
Kurssin yleiskuvaus: Kurssilla keskitytään kuuden elinäänteen menetelmän ymmärtämiseen, opetteluun, harjoitteluun ja kertaamiseen. Menetelmän perususkomuksena on, että sisäistä huomiota ohjaamalla ja tiettyjen äänteiden muodostamisen kautta voidaan purkaa elimistä niihin jumiutunutta energiaa (qi), joka ilmenee esim. negatiivisiksi koettuina tunnetiloina, kuten suruna, pelkona, ärtymyksenä, vihana tai huolena. Hymyilevän huomion (intentio, läsnäolo ja sisäinen katse) ohjaaminen elimiin yhdistettyinä tiettyihin äänteisiin ja niihin liittyviin asentoihin auttaa tasapainottamaan sisäelimen (sisältää kiinalaisittain laajemman vastaavuuksien verkoston) tilaa vapauttamalla qitä liikkeeseen. Lisäksi värien ja elinten myönteisten ominaisuuksien vahvistamisen kautta tuetaan elinten tilaa, mikä edistää ihmisen fyysistä ja psyykkistä tasapainoa.
Harjoitus on myös tapa oppia tekemisen kautta perusteet viiden vaiheen (wuxing) teoriasta johon se varsin voimakkaasti nojaa. Harjoitus sinänsä on melko yksinkertainen vaikka siihen liittyvien tärkeimpien vastaavuuksien (viiden vaiheen laatujen) opettelu ja tajuaminen vie oman aikansa. Harjoittelun kautta oppii hahmottamaan sisäelinten sijaintia ja niihin alkaa muodostaa enemmän yhteyttä. Harjoituksen vaikutusten uskotaan perinteisesti olevan sekä hoitavat, ennaltaehkäisevät että tunteita tasapainottavat. Kurssilla on tilaa kertaukselle ja keskustelulle. Osallistuja saa toivoakseni käteensä myös hieman paperia muistin vahvistukseksi.
Taustaa:
Kuusi hoitavaa äännettä (liuzi jue, ”kuuden äänteen kaava”) on hengitysharjoituksena osa kiinalaisten parantavien harjoitusten (daoyin), qin imeyttämisen (fuqi) ja qin meditatiivisen ohjaamisen (xingqi) laajempaa kokonaisuutta. Siinä hengitetään ääntäen ulos kuudella eri tavalla, joita kuvataan kuudella kiinalaisella merkillä. Äänteet ovat vakiintuneessa nykymuodossaan: si (keuhkot), chui (munuaiset), xu (maksa), he (sydän), hu (perna), ja xi (kolmoislämmitin).
Varhaisimmat maininnat näihin lukeutuvista äänteistä hengitysharjoitusten yhteydessä ovat yli kahden vuosituhannen takaa (mm. Yinshu, ”Venyttelyn kirja”, ennen 186 eaa.). Ensimmäinen kuutta äännettä koskeva teoria sijoittuu luultavasti ajalle hieman ennen Tang-kautta (618–907). Kuuden äänteen harjoituksesta on kuitenkin historiallisesti muutamia eri malleja. ”Mestari Ningin malli”, jossa nämä äänteet siis vastaavat yllä mainittuja elimiä, lienee yli tuhat vuotta vanha ja esiintyy tekstissä Daoyin jing. Kyseinen kuuden äänteen malli kohdistuu hoitamaan viiden sisäelimen ja niin kutsutun kolmoislämmittimen qin epätasapainotiloja kiinalaisen lääketieteen vastaavuusjärjestelmän mukaisesti. Se on ennaltaehkäisevä ja sillä on ajateltu voitavan hoitaa monentyyppisiä vaivoja. Malli on kodifioitu useissa pitkän iän harjoitteiden tekstikokoelmissa ja on yhä vallitseva.
Kurssi pohjaa Mantak Chian opettamaan lähestymistapaan. Siinä Mestari Ningin malli vaikuttaa yhdistyvän erään toisen, Keltaisen hovin kirjoituksen (Huangting jing) mallin, valittuihin piirteisiin. Harjoituksen painopiste on elimiin liittyvien tunnetilojen vapauttamisessa ja elinten lämpötilan tasapainottamisessa äänteillä yhdistettynä tiettyyn asentoon sekä elimiin liittyvien hyveiden ja niiden qin vahvistamisessa niihin kosmologisesti liitettävillä väriassosiaatioilla. Harjoitus tehdään luovan kierron mukaisesti ja äänteiden uloshengitys suoritetaan ilman soinnillisuutta ja lopulta jopa täysin hiljaa.
Kuvaus per opetuskerta: 1. Perusajatuksen hahmottaminen. Mitä on vähintään tarpeen ymmärtää. Anatomisia perusteita. Lämmittelyharjoituksia. Asennon periaatteet. Mielen rauhoittaminen. Kuuden elinäänteen harjoittelu käsien lämpöä hyödyntäen.
2. Lämmittelyharjoituksia. Mielen rauhoittaminen. Kuuden elinäänteen harjoittelu käsien lämpöä hyödyntäen. Kuuden elinäänteen harjoittelu asentoja hyödyntäen.
3. Lämmittelyharjoituksia. Harjoituksen kertaus käsiä ja asentoja käyttäen. Harjoittelurutiinin rakentaminen. Mahdollisia haasteita. Kysymykset. Keskustelu.
Käytännön asioita:
Harjoitustila on pieni ja mukava, osallistujien on hyvä valmistautua siihen, että henkilökohtaista tilaa ei ole metrikaupalla. On suotavaa jos voimme välttää voimakkaita hajuja ja hajusteita.
Harjoittelussa istumme lähtökohtaisesti selkä rennosti suorana tuolilla. Minulla on myös pari meditaatiotyynyä. Jos haluat tuoda oman tutun istuintyynysi, voit näin hyvin tehdä.
Ota mukaan rennot vaatteet, villasukat ja mahdollisesti muistiinpanovälineet.
Tervetuloa!
Teemu Suuntamaa on filosofian maisteri (uskontotiede, Aasian tutkimus), muutaman kirjan suomentaja (Moniorgasminen mies, Johdatus taolaisuuteen, Sisäisen alkemian perusta), muinaisen Taolainen perinne -blogin kirjoittaja, shiatsuhieroja sekä tietysti lepsu ja parrastaan harmaantuva taolaisperäisten menetelmien harjoittaja parinkymmenen vuoden kokemuksella.
Comments